PLEAE WAIT WHILE BREAKING THE DEAL....

UncategorizedEzt a sört nem láttad jönni!

2021-07-20by Dealbreaker0
https://dealbreaker.hu/wp-content/uploads/2021/07/DSC02359-1280x853.jpg

Clickbait // 4.9% hidegkomlózott Italian Pilsner

Valahol a név egy belső poén nyilván, mert hát meddig lehet egy hidegkomlózott lagert variálni? Pedig ha elolvasod ezt a posztot, akkor talán kiderül, hogy azért nem teljesen hülyeséget mondunk.

Még pár éve a svéd kollégáimtól hallottam először, hogy az olaszok milyen frankón érzik az egész lager főzést. Az Italian Pilsner dolog pedig  – bár gyakorlatilag ezt írhatnánk úgy általában is a lager sörökre – pont az utóbbi időben kezd megint trendi lenni a külföldi szaksajtóban és nemzetközi főzdéknél, pedig már egész régisulis arcok – pl. Matt Brynildson a Firestone Walkertől – is gyakran hivatkoztak korábban bizonyos olasz lager sörökre – jellemzően a Tipopils és a Viaemilia jön fel ilyenkor-, amik alapján ők is megalkották saját sörüket. Talán a lényeg, hogy ezek mind ropogós, világos és nagyon könnyen iható Pilsner sörök, a keserűség inkább a német és a cseh vonal közt van valahol félúton, nem ritkán picit magasabb hőfokon erjesztik őket, mint ahogy azt a klasszikus lager technológiánál megszokhattuk, és az amerikai iskolától eltérően német, ritkábban pedig cseh nemeskomlókkal hidegkomlózzák őket, ráadásul van, aki részben már erjedés alatt teszi ezt (figyeltek, NEIPA rajongók?).

Amikor kitaláltuk, hogy főzünk végre egy lagert, alapvetően olyan német klasszisok lebegtek szemünk előtt, mint a Mahr’s Bräu Helles, a Gänstaller remek Kellerpilse és a Schönramer Pils, és vegyük úgy, hogy az olasz csavart a hidegkomlózás és az erjedésvezetés jelenti nálunk. A Clickbaitnél dekokciós cefrézést alkalmazunk, keserűkomlót egyáltalán nem, viszont rengeteg – szakiknak: összesen 10g/l, amiből 4g hidegkomlóként kerül bele – Hersbrucker és Saphir komlót használunk már a forralás korai fázisától kezdve egészen a kétlépcsős hidegkomlózásig – mondjuk ki: duplán hidegkomlózott! – aminek köszönhetően elnyeri ropogós, enyhén citrusos, fekete teás ízekkel telt karakterét. Ha úgy tetszik, a cefrézéstől bár alapvetően száraz a sör, a komlóktól kap valódi testességet, ami így együtt nagyon könnyű ihatóságot eredményez. Na ezt fejtsétek meg!

A stílus pedig amennyire megfoghatatlan, talán ebben is egyedivé tesz minket és a Clickbaitet itthon a hoplagerek, hidegkomlósok, hoppyk és IPL-ek közt mind a sörszaküzletek, mind a hiperek polcain. Amikor ezeket a sorokat olvassátok, már jó eséllyel a második főzettel találkoztok, ami ha lehet, még jobban megközelíti előzetes koncepciónkat a sörről, de nyugi, minimális csavarokkal ezután is élni fogunk. Aztán egyszer talán még a receptet is közzétesszük, de erről később!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *